Urine onderzoek – Huisartsen Heerde – Heerde
Brinklaan 11 8181EA Heerde Tel:0578 698 180 0578 698 189
Header afbeelding

Urine onderzoek

Blaasontsteking?

Klachten die passen bij een blaasontsteking zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen, veel aandrang, kleine beetjes plassen, buik- en/of rugpijn, koorts, stinkende en/of troebele urine. Heeft u één of meerdere van deze klachten, dan kan het verstandig zijn om uw urine na te laten kijken.


Urine inleveren

Als u van plan bent om urine in te leveren, houdt dan alstublieft rekening met het volgende:

Potje

Vang de urine s.v.p. op in een schoon en goed sluitend potje. U kunt het beste een potje bij de apotheek halen. Vergeet het potje niet van uw naam, adres en geboortedatum te voorzien!

Op de juiste wijze urine opvangen

De eerste ochtendurine is het meest betrouwbaar om te controleren op een blaasontsteking. Het is daarnaast van belang dat u zich eerst van onderen wast, vervolgens eerst in de WC plast, daarna urine in het potje opvangen en het laatste deel weer uitplassen in de WC.

Waar en wanneer?

U kunt iedere werkdag voor 11:00 uur de urine aan de balie inleveren. Dit kunt u doen bij het middelste raam van de balie. Het potje kunt u in de inkeping zetten. Bewaar de urine in de koelkast indien u direct na het opvangen niet in de gelegenheid bent om het in te leveren. Op de tafel liggen stickers voor naam en geboortedatum, deze kunt u op het potje plakken. Daarnaast liggen er ook formulieren, wij vragen u dan ook deze volledig in te vullen. Bij niet volledig ingevulde formulieren kunnen wij de urine niet beoordelen.

Uitslag

Indien u de urine voor 11:00 uur heeft ingeleverd kunt u na 14:00 uur bellen voor de uitslag. De assistente zal u dan te woord staan.